6 top tradičných vianočných trhov v strednej Európe

6 top tradičných vianočných trhov v strednej Európe

Koledy, drevené stánky a sviatočná atmosféra – to je duch vianočných trhov. Ktoré sú tie najlepšie v dojazdovej vzdialenosti?

Sezóna vianočných trhov sa odštartovala Bratislavou a hlavným mestom sa nedá prejsť bez hustej vôňe vareného vína a smaženého mäsa v nose. Stredná Európa má vysokú koncentráciu najkrajších adventných trhov na svete. Máme pre teba šestoro najtradičnejších trhov, kde môžeš nasať tú pravú sviatočnú atmosféru.

Bratislava

Hlavné mesto otvorilo trhy už 18. novembra a je si na čom pochutnať. Pre milovníkov klasiky sú tu stánky s občerstvením na Hlavnom a Hviezdoslavovom námestí, kde nejeden Prešporák okúsi varené vínčo a mastenú lokšu na večeru – alebo na obed :). Okrem smaženého mäsa a zabíjačkových pochutín môžeš vyskúšať aj smažené zemiaky, domáce koláče a vegetaránske variácie, či bezlepkové pečivo.

Na Hlavnom námestí ťa čaká 72 stánkov s červenou strechou. Vo vnútornom okruhu okolo Rolandovej fontány sa naješ a napiješ, vo vonkajšom okruhu môžeš kúpiť tradičné vianočné ozdoby, fúkané sklo a iné drobnosti, ktorými môžeš obdariť svojich blízkych. Susediace Františkánske námestie ti ponúka samé dobré šmaky a prezentuje aj bratislavské charitatívne stánky, kde môžeš prispieť na dobrú vec. Na pódiu pod vyzdobeným stromčekom sa večer konajú hudobné a kultúrne vystúpenia, ktoré prezentujú domáce folklórne súbory a aj medzinárodných umelcov. 

Hviezdoslavovmu námestiu dominuje klzisko, kde sa môžeš korčuľovať za jedno euro so svojou rodinou. Okrem stánkov s dobrým jedlom a pitím tam nájdeš malé remeselné dielne, ktoré sa pýšia svojimi výrobkami. Klzisko bude aj na Primaciálnom námestí. Netreba zabudnúť ani na romantické trhy na hradbách – dobré víno, hudba a vianočné pečivo v útulnom prostredí nasadzujú korunu sviatočnej Bratislave. Trhy budú otvorené každý deň od 10.00 do 22.00 až do 22. decembra. 

bratislava-markt

Košice

Najväčšia pešia zóna na Slovensku sa v decembri premení na rozprávkovú krajinu. Košická Hlavná ulica rozprestierajúca sa pod mestskou dominantou dómu sv. Alžbety bude posiata drevenými stánkami, v ktorých môžeš ochutnať primátorský punč alebo anjelskú kapustnicu.

Metropola východu bude mať vo výstave aj živý betlehem a advent spestrí bohatým sprievodným programom. Košické vianočné trhy budú otvorené od 5.12. – 23.12. 2016 a od 26.12.2016 – 6.1. 2017 od 10.00 do 20.00.

xmarket-kosice

Viedeň

Takmer dvojmiliónová metropola láka turistov celý rok a Vianoce nie sú výnimkou. Či už pod majestátnou radnicou alebo pred svätým Štefanom, sviatky vo Viedni sú proste romantika ako vyšitá. Niet sa čomu diviť – prvý vianočný trh sa tu konal už v roku 1772. Veľkých trhovísk je vo Viedni desať a najlepšie je začať tým najväčším, na Rathausplatz. 

Už od 12. novembra sa tu otvorilo viac ako sto stánkov, v ktorých si môžeš kúpiť vianočné ozdoby alebo typický viedenský punč. Atmosféru dotvára susediaci park, kde sa môžeš korčuľovať na dvoch veľkých klziskách alebo sa vyfotiť so svojimi blízkymi pod srdiečkovým stromom. 

Viedenská radnica nie je jediná vianočná atrakcia. Nezabudni vziať deti na Karlsplatz, ktorý sa pýši živým betlehemom, v ktorom budú celý december ovečky z miestnej zoo. Pod kostolom Karlskirche ti remeselníci ukovú ozdoby alebo šperky. V Schonbrunne si môžeš okrem trhov prejsť aj zámocké záhrady a pri Belvedere si môžeš vypočuť detské spevácke zbory na “anjelskom javisku”. 

Viedeň je od Bratislavy asi hodinu autom a priemerná cena miesta na BlaBlaCare je 3 EUR.

Blick vom Burgtheater über den Christkindlmarkt auf das weihnachtlich beleuchtete Wiener Rathaus, Österreich

Budapešť

Sviatočnej atmosfére nemôže chýbať dobrá rybacia polievka a poriadna klobása. Práve tie nebudú chýbať na najväčších budapeštianskych trhoch na Vörösmarty tér, ktoré sa otvorili už 11. novembra a zavrú sa na nový rok. Vôňa langošov a škoricových kurtoskalacsov sa vinie z drevených stánkov ako vystrihnutých z vianočnej pohľadnice. Popri skvelom jedle a remeselných produktoch si môžeš vychutnať mnohé sprievodné koncerty, od folklórnej hudby po jazz. 

Kto je cez zimu v Budapešti, musí zažiť termálne pramene. Kúpele Szechenyi  majú dva otvorené bazény a 15 vnútorných. Pre schladenie môžeš s rodinou vyskúšať otvorené klzisko Ice Rink v budapeštianskom mestskom parku Varosliget, ktoré sa podľa Lonely Planet radí do prvej desiatky miest, ktoré treba počas zimy navštíviť. 

Nezabudni na jazdu vianočnou električkou, ktorá celý december premáva vyhliadkovou trasou po starom meste. Zlatý kliniec vianočného programu v Budapešti – atmosféra zimného organového koncertu v bazilike sv. Štefana je skutočne nenahraditeľná a ak prídeš po 27. novembri, pred bazilikou budú otvorené malebné trhy remeselníkov.

Budapešť je od Bratislavy trochu viac ako dve hodiny autom a priemerná cena miesta na BlaBlaCare je 6 EUR.

budapest-basilica

Brno

Hlavná moravská metropola spája tradičné gastronomické pochúťky s multižánrovým kultúrnym programom. Na Námestí slobody si môžeš vychutnať české bramboráky či moravské frgále a zapiť ich grogom alebo punčom. Od 26. novembra sa otvoria dvere štyroch veľkých gastrostánkov a 60 malých stánkov, ktoré ponúknu na predaj nostalgické drobnosti od remeselných produktov po pamätné predmety. 

Kultúrny program pod Morovým stĺpom osloví rôznych poslucháčov. Od šiestej večer sa môžeš tešiť na klasickú hudbu, jazz, ale aj moravskú cimbálku. Cez deň sa bude na pódiu premietať večeríčkové pásmo a každodenná projekcia zimného kina. Rodinná zóna pod vianočným stromčekom je najmä pre rodiny s deťmi, kde si malí budú môcť pohladiť zvieratá z brnenskej zoo. 

Špecialitou Brna je program v podzemí. Mikulášska nádielka od anjelov a čertov bude v mincmistrovských pivniciach pod Dominikánskym námestím a na vianočných návštevníkov je pripravená aj kostnica u sv. Jakuba. 

Brno je od Bratislavy asi dve hodiny autom a priemerná cena miesta na BlaBlaCare je 4 EUR.

brno-trhy-2-5661b89367f0f

Praha

Stovežatá Praha otvorí trinásty ročník vianočných trhov 26. novembra. Od desiatej rána do desiatej večer môžeš navštíviť stánky na Staromestskom a Václavskom námestí, ktoré sú od seba päť minút chôdze. Menšie trhy so špecifickou lokálnou atmosférou nájdeš na Námestí Republiky a Námestí mieru. Až do Troch kráľov si návštevníci budú môcť vychutnať horúci “svařák” a sladký trdelník. 

Adventná dedinka s červenými strechami bude ponúkať na predaj vianočné ozdoby a drobné darčeky. Námestia budú vyzdobené tradičnými farbami – zelenou, bielou, zlatou a červenou – ktoré majú symbolizovať návrat ku kureňom českých ľudových tradícií. Na Staromestskom námestí budú stánky rozmiestnené v tvare vianočnej hviezdy. 

31-metrový vianočný smrek na Staromestskom námestí ožije so svetelnou animáciou s hudobným sprievodom v sobotu 26. novembra. Tá sa bude opakovať každý deň medzi 17.30 až 20.30. Zaujímavosťou je aj výstava historických aj súčasných betlehemov, ktorého vlajkovou loďou je mechanický betlehem Jiřiho Votruby s dĺžkou 4,5 metra, v galérii Ambit na Jungmanovom námestí. 

Praha je od Bratislavy asi štyri hodiny autom a priemerná cena miesta na BlaBlaCare je 11 EUR.

jb478e59-trhy-praha-svacek

Ak ešte stále nemáš jasno v tom, kam vyraziť za vôňou Vianoc, pripravili sme pre teba prehľadnú infografiku s tými najlepšími vianočnými trhmi na okolí. Nechaj sa inšpirovať. ;)

sk-christmas-markets-2016-global


Ak chceš ušetriť náklady na dopravu a nerád šoféruješ na dlhšie vzdialenosti, odvez sa s vodičmi, ktorí idú rovnakým smerom a podeľ sa s nimi o dopravné náklady. Alebo môžeš ponúknuť voľné miesta v aute.

Vyhľadaj jazdu Ponúkni jazdu

Find out more about

Tipy na výlet

By using our website, you accept that we use cookies to perform analytics and produce content & ads tailored to your interests. Read our policy on cookies usage

Offer a ride