7 slovenských hradov a zámkov, ktoré musíš navštíviť

7 slovenských hradov a zámkov, ktoré musíš navštíviť

Slovenské hrady a zámky lákajú všetkých milovníkov romantiky a histórie. Prečo si nespraviť jednodňový výlet za hradbami a rytiermi a nepopustiť svojej fantázii uzdu na jednom z týchto historických miest?

Spišský hrad

367 km z Bratislavy (4 hodiny autom)

Spišský hrad

Hrad z 11. storočia a súčasť svetového dedičstva UNESCO je najrozsiahlejším hradom v strednej Európe. Dominuje mu románsky palác horného hradu a okrúhla obranná veža. Historicky slúžil ako obranný hrad a bol častým dejiskom bitiek. Spišský hrad je definíciou predstavy romantického hradu s množstvom histórie. Na Spišský hrad sa dostaneš spolujazdou už od 10 EUR.

Oravský hrad

272 km z Bratislavy (3 hodiny autom)

Oravský hrad

Romantický murovaný hrad nad Oravou má základy v 13. storočí, kedy bol strategickým bodom jantárovej cesty. Pod údržbou Turzovcov si hrad zachoval vynikajúci stav. V roku 1922 sa tu nakrútila prvá, čiernobiela verzia filmu Drakula z roku 1922 a hrad sa stal neskôr dejiskom filmov Kráľ drozdia brada a Sokoliar Tomáš. Hradnou zaujímavosťou je aj 90 metrov hlboká studňa, ktorú dal vyhĺbiť cez skalu František Turzo. Na Oravský hrad sa spolujazdou dostaneš už od 6 EUR.

Trenčiansky hrad

131 km z Bratislavy (1,5 hodiny autom)

bblife_02_trencin

Sídelný hrad pána Váhu a Tatier mal korene už v Rímskej ríši, čo dokazuje pamätná tabuľa víťazstva nad Germánmi v bitke pri Laugaríciu z roku 179. Rozsiahlemu hradu a jeho mnohým historicky diverzným častiam dominuje centrálna veža z 11. storočia. Hradu vládol Matúš Čák, Luxemburgovci a Zápoľský, ktorí bohato investovali do jeho prestavby a údržby. Výhľad z Matúšovej veže pokrýva celé stredné Považie. Do Trenčína sa spolujazdou dostaneš už od 4 EUR.

Strečno

212 km z Bratislavy (2 hodiny autom)

bblife_02_strecno

Zrekonštruovaná zrúcanina hradu nad Váhom patrí medzi najhonosnejšie vyhliadky na Slovensku. Kamenný hrad z 14. storočia patrí medzi národné kultúrne pamiatky a jeho komnaty sú plné expozícií žilinského múzea. V roku 1994 sa na hrade s gotickými a renesančnými prvkami nakrúcal americký film Dračie srdce. Na Strečno sa spolujazdou dostaneš už od 5 EUR.

Bojnický zámok

183 km z Bratislavy (2 hodiny autom)

bblife_02_bojnice

Bojnice sa pýšia jedným z najromantickejších zámkov v celej Európe. Zámok postavený na gotických základoch hradu má tri zachovalé nádvoria, na ktorých uvidíš v lete nejeden šermiarsky a historický súbor. Okrem komnát s bohatou výstavou kultúrnych artefaktov nájdeš pred hradom aj 700-ročnú lipu, ktorú zasadil uhrský kráľ Matej Korvín. Do Bojníc sa spolujazdou dostaneš už od 3 EUR.

Mestský hrad Kremnica

189 km z Bratislavy (2 hodiny autom)

bblife_02_kremnica

Architektonická dominanta niekdajšieho ťažobného centra Slovenska má korene v 13. storočí a má výrazne mestský charakter. Popredným je gotický kostol sv. Kataríny, karner sv. Ondrela, banícka bašta a hodinová veža, v ktorej počas 16. storočia zvonil najväčší zvon renesančného obdobia. Do unikátneho mestského hradu sa dostaneš spolujazdou už od 6 EUR.

Lovecký zámok Kunerad

201 km z Bratislavy (2,5 hodiny autom)

Lovecký zámok Kunrad

Pôvodne rekreačný lovecký zámok pre cisárov Rakúsko-Uhorska a Nemecka vznikol v roku 1916, ale dejiny nechceli, aby slúžil svojmu účelu. Jedinečne zachovaná secesná budova uprostred žilinských lesov bola kúpeľným a rekreačným sídlom. Do Kuneradského zámku v Svitačovej doline sa spolujazdou dostaneš už od 5 EUR.


Už máš jasné, kam pôjdeš?
Vyhľadaj jazdu Ponúkni jazdu

Find out more about

Tipy na výlet

By using our website, you accept that we use cookies to perform analytics and produce content & ads tailored to your interests. Read our policy on cookies usage

Offer a ride