Top 3 európske mestá na jesenný víkendový výlet

Top 3 európske mestá na jesenný víkendový výlet

Do ktorého hlavného mesta za rohom sa pozrieť na víkend? Komunita BlaBlaCaru ti dá tie najlepšie tipy

Víkendový výlet je radosť pre každého, kto musí šetriť dovolenkovými dňami. Metropolitná atmosféra európskych veľkomiest ponúka rôzne možnosti pre cestovateľov – od klasických pamiatok cez múzeá až po hipsterské podniky, v ktorých sa spája tradičné s novým. Dobrá rada hodná zlata! Oslovili sme členov z BlaBlaCar tímu z Amsterdamu, Berlína a Budapešti a tí pre teba pripravili tie najlepšie odporúčania zo svojich miest.

Amsterdam

Jedna z najlákavejších globálnych metropolí je mestom umenia, kultúry, dizajnu. Hlavné mesto Holandska má jedinečný vzhľad – stovky kanálov, nádherne zachovalé staré mesto a početné múzeá, do ktorých zájde azda každý, kto navštívi Amsterdam.

amsterdam-1089646-960-720

Našou sprievodkyňou v Amsterdame je Kiki z holandského tímu BlaBlaCaru. Na otázku, kam musí turista v Amsterdame zájsť, odpovedá bez zaváhania: “Múzeá.”

Za najlepšie považujem Van Goghovo múzeum, kde si nadšenci holandského maliara prídu na svoje, mestské múzem Stedelijk, ktoré poteší milovníkov moderného umenia a Rijkmuseum, v ktorom sa nachádzajú jedinečné svetové majstrovské diela na čele s Nočnou hliadkou.
- Kiki

amsterdam-van-gogh-museum-sunflowers-at-opening-new-entrance-photo-by-conscious-travel-guide-amsterdam

Po hodinách v múzeu Kiki odporúča nasadnúť na bicykel a prejsť sa popri kanáloch. Jednou z najkozmopolitnejších a najživších štvrtí je De Pijp. Kedysi tu žili robotníci, ale dnes to tu žije. De Pijp je slávny svojimi reštauráciami, barmi a kaviarňami. Najpopulárnejšou atrakciou tejto oblasti je trhovisko Albert Cuypstraat, ktorého tradícia presahuje storočie. Dnes sa na tomto mieste môžeš prechádzať pomedzi tristo stánkov, kde sa dá kúpiť všetko – ovocie a zelenina, ryby a mäso, dokonca aj oblečenie a kozmetiku. Po návšteve hlučného trhoviska si môžeš vydýchnuť na pokojnom nádvorí niekdajšieho opátstva náboženského rádu beginiek. Uprostred stojí kostolík s galériou portrétov obyvateľov mesta.

amsterdam-de-pijp-2

Pre gurmánov má Kiki dva tipy. Medzi najobľúbenejšie reštaurácie patrí Hannekes Boom (Dijksgracht 4), kde si môžete vychutnať nielen skvelý obed, ale aj živú hudbu. Ak hľadáš niečo menšie a útulnejšie, vyskúšaj Winkel 43 (Noordermarkt 43) a ich lahodný jablkový koláč.

amsterdam-hannekes

Berlín

Hlavné mesto Nemecka je vyhláseným centrom európskej kultúry. Naším sprievodcom v tomto meste je Christian z nemeckého BlaBlaCaru. Odporúča začať s Flakturmom – bunkrom v tvare veže, ktorý bol postavený počas druhej svetovej vojny. Tento veľmi zaujímavý monument ešte nie je okupovaný davmi turistov a krásne pripomína obdobie, kedy bol Berlín centrom armádneho hnutia.

berlin-flaturm

Ďalšia podstatná historická pamiatka je pamätník Berlínskeho múra, ktorý pripomína obdobie rozdeleného mesta a krajiny. Hneď na Bernauer Strasse je kúsok Berlínskeho múra so zachovalou strážnou vežou. Na tomto mieste môžeš navštíviť aj neslávnu zónu smrti, ktorá na tebe zanechá oveľa väčší dopad ako obľúbený checkpoint Charlie. Alternatívou môže byť East Side Gallery, ktorá sa sústredí na zachovanie umeleckých artefaktov.
- Christian

berlin-bernauer-strae-113173-960-720

V Berlíne je veľmi dobré navštíviť citadelu Spandau – jednu z najpodceňovanejších turistických atrakcií, ktorá nesklame nadšencov baštovej architektúry. Pevnosť, ktorú stavali v rokoch 1559 až 1594, patrí medzi najzachovanejšie renesančné armádne budovy v Európe. Dnes v nej sídli múzeum a výstvné siene. Okrem toho sa tu často konajú živé koncerty pod holým nebom.

berlin-hackesche-ho-fe-2a

Berlín je mekkou nákupných maniakov, ktorých určite zaujmú umelecké obchody v Hackesche Höfe. Môžeš tu nájsť skutočné unikáty. Vzrušujúci deň v Berlíne môžeš zakončiť návštevou jedného z najpopulárnejších barov v Kreuzbergu menom Club der Visionäre medzi veľkými vŕbami vedľa jedného z kanálov. Toto miesto spája elektronickú hudbu a legendárnu pizzu.

berlin-club-visionare

Budapešť

Hlavné mesto Maďarska je uznávané ako jedno z najkrajších miest v Európe. Perla Dunaja spája ohromujúcu architektúru, miestnu kuchyňu a mnohé atrakcie. Mestom nás previedol János z maďarského BlaBlaCaru, ktorý vybral alternatívnu cestu mestom.

Mnohí turisti chodia do Budapešti za preslávenými kúpeľmi. Najviac ľudí chodí do kúpelov Gellért alebo Szechenyi. Málokto počul o Veli Bej – kúpele, ktoré sú menšie a útulnejšie a stoja v Budapešti už od 16. storočia. Je to dokonalé miesto na oddych, mimo hluku a zhonu veľkomesta.
- János

budapest-veli-bej

Po relaxe ti odporúča prejsť sa mestom a spoznať jeho architektúru. Medzi menej preplnené miesta patrí Obuda s malebným námestím Fo, ktoré je obklopené bytmi v barokovom štýle. Turistov určite poteší aj kopec Gellért, ktorý leží západne od hradu, na ktorom stojí kaplnka vytesaná v jaskyni. Na úpätí kopca Gellért sú kúpele Rudas, ktoré patria medzi jeden z najzachovanejších post-tureckých monumentov v Budapešti.

budapest-gellert-hill-copy

Milovníci nakupovania si užijú nespočetné blšie trhy. Najznámejší sa volá Pecs a nachádza sa v parku Varosliget. Retro atmosféra by sa tu dala krájať – staré vinylové platne, ošúchaná bižutéria a amatérske maľby sú len ukážkou trofejí, na ktoré môžete natrafiť.


Ak chceš ušetriť náklady na dopravu a nerád šoféruješ na dlhšie vzdialenosti, odvez sa s vodičmi, ktorí idú rovnakým smerom a podeľ sa s nimi o dopravné náklady. Alebo môžeš ponúknuť voľné miesta v aute.

Vyhľadaj jazdu Ponúkni jazdu

Find out more about

Tipy na výlet

By using our website, you accept that we use cookies to perform analytics and produce content & ads tailored to your interests. Read our policy on cookies usage

Offer a ride