5 zabudnutých destinácií v dojazdovej vzdialenosti

5 zabudnutých destinácií v dojazdovej vzdialenosti

Máš Slovensko v malíčku? Našli sme pre teba päť výletov za hranice na miesta, kde sa ľahko dostaneš autom a kde môžeš stráviť s priateľmi predĺžený víkend

Blíži sa predĺžený víkend a ty hľadáš niečo špeciálne, ale zároveň blízko? Priezračné alpské jazerá, prímorské letoviská alebo neskorá letná lyžovačka na ľadovci – v Európe je veľa exostických miest, kam stačí vyraziť večer a celý víkend a sviatky si môžeš užívať netypickú lokalitu. Vybrali sme pre teba päť atraktívnych európskych destinácií, návštevu ktorých určite neoľutuješ.

Bled (Slovinsko)

Neďaleko za slovenskými hranicami sa na severozápade Slovinska rozprestiera jazero Bled. Je tektonického pôvodu a v jeho severovýchodnej časti nájdeš termálne pramene, vďaka ktorým sa aj na úpätí julských Álp príjemne vykúpeš. V lete má voda až 26 °C.

Milovníci historických pamiatok sa tu môžu pokochať viac než tisícročným hradom Bled, ktorý sa týči na priamo na skale nad jazerom. V strede jazera nájdeš ostrovček s malebným kostolíkom, kde môžeš zazvoniť na zvon splnených želaní.

Ak ešte stále nie si presvedčený o tejto návšteve, na jazernom ostrove si môžeš objednať legendárny bledský koláč alebo aj zmrzlinu s jeho príchuťou. Ručíme ti, že takú mňamku si ešte nejedol!

img-9105

Füssen (Nemecko)

Ďalšia destinácia je Füssen, malebné historické mestečko v bavorských Alpách na rieke Lech, ktoré leží na hraniciach medzi Nemeckom a Rakúskom. V meste s populáciou 15 tisíc nájdeš staroveký hrad a bývalý kláštor v barokovom štýle, z ktorého je dnes radnica a mestské múzeum.

To nie je všetko, čo ti Füssen ponúka. Neďaleko sa rozprestiera Forgensee, priehradné jazero z 50. rokov minulého storočia, ktoré má kryštálovo priezračnú vodu. Ideálne na letnú rekreáciu. Romanické duše uvítajú aj vodopád Lechfall, ktorý má 12 metrov a dotvára rozprávkovú scenériu.

img-2506

Kaprun (Rakúsko)

Okrem fanúšikov vodných živlov potešíme aj nadšencov hôr a lyžovania. Že je september? Nevadí. V Európe je hneď niekoľko ľadovcových pohorí, kde sa dá lyžovať celý rok.

Vybrali sme rakúsky Kaprun. Toto lyžiarske stredisko, ktoré leží na ľadovci Kitzsteinhorn, ponúka v lete okrem zjazdoviek rôznej náročnosti aj rozľahlý snowpark. Po neskorej letnej lyžovačke si môžeš odpočinúť v Ice Aréne a to či už na snehovej pláži, v iglú alebo v ľadovom bare.

stauseemooserboden

Eisriesenwelt (Rakúsko)

Keď príde na zimné aktivity, nesmie tu chýbať ani Eisriesenwelt, najväčší komplex ľadových jaskyní na svete. Hradby a steny z ľadu sa týčia až do výšky ôsmich poschodí.

Táto jaskyňa je zapísaná v pamiatkovom zozname UNESCO a leží iba 50 kilometrov od Salzburgu. Môžeš si vybrať, či sa ku vchodu do jaskyne prejdeš alebo či vyskúšaš najstrmšiu lanovku Rakúska. V žiadnom prípade neurobíš chybu, lebo výhľad na Vysoké Taury stojí za to.

Neďaleko od jaskyne si môžeš prehliadnuť hrad Hohenwerfen, ktorý sa nachádza na vrchole skaly obkolesenej údoliami. Fanúšikovia stredovekých pamiatok nebudú ľutovať.

2014-05-09-15

Orlie hniezdo (Nemecko)

Kahlsteinhaus alebo Orlie hniezdo je zlatým klincom pre milovníkov histórie. Projekt navrhol Martin Bormann ako darček k 50. narodeninám nacistického lídra Adolfa Hitlera. Letovisko s turbulentnou históriou je v súčasnosti jedným z najnavštevovanejších miest v Európe.

Náklady na výstavbu sa vyšplhali až na 30 miliónov ríšskych mariek, čo je v dnešnom prepočte takmer 100 miliónov EUR. Hore sa dostaneš po veľkolepej kľukatej horskej ceste Kahlsteinstrasse, ktorá patrí medzi najpozoruhodnejšie cestné stavby na svete.

kehlsteinhaus


Ak chceš ušetriť náklady na dopravu a nerád šoféruješ na dlhšie vzdialenosti, odvez sa s vodičmi, ktorí idú rovnakým smerom a podeľ sa s nimi o dopravné náklady. Alebo môže ponúknuť voľné miesta v aute.

Vyhľadaj jazdu Ponúkni jazdu

Find out more about

Víkendy

By using our website, you accept that we use cookies to perform analytics and produce content & ads tailored to your interests. Read our policy on cookies usage

Offer a ride