Veľká noc: Čas na výlet a spoznávanie tradícií

Veľká noc: Čas na výlet a spoznávanie tradícií

Chceš zažiť veľkonočnú atmosféru v menších mestách a spoznať miestne tradície? Nakukli sme k nám doma a za hranice republiky a prinášame ti tipy na 5 miest, kde utiecť pred davmi turistov.

Veľká noc patrí k najstarším sviatkom vôbec. Pôvod má ešte pred kresťanstvom, kedy bola oslavou prichádzajúcej jari, nového vegetatívneho obdobia a v prenesenom slova zmysle víťazstvom života nad smrťou. Pre kresťanov je Veľká noc predovšetkým o vzkriesení Ježiša Krista.

Veľkonočný pondelok je deň, ktorý je predovšetkým o ľudových zvykoch. Chlapci chodia šľahať dievčatá korbáčom, aby boli celý rok zdravé a veselé. Za odmenu dostávajú koláče a maľované kraslice.


Navštív niektoré z miest, kde sú veľkonočné tradície ešte stále veľmi živé!

 Nájdi jazdu          Ponúkni jazdu


velikonoce

Veľkonočné trhy v Banskej Bystrici

Mesto v srdci Slovenska sa už oddávna spája s ťažbou drahých kovov – striebra a medi. Historické centrum Banskej Bystrice, ktoré bolo vyhlásené za mestskú pamiatkovú rezerváciu v roku 1955, zdobia mnohé architektonické skvosty.

Veľkonočné trhy v Banskej Bystrici sa budú konať od 4. do 12. apríla na Námestí SNP. Hlavnou atrakciou budú tradičné trhy, kde si môžeš kúpiť ľudové a umelecké výrobky, kraslice, pletené korbáče, kvetinové ozdoby, medovníky, medovinu a iné výrobky zo včelieho vosku.

Veľká noc v Rakúsku: Salzburg

Rakúska Veľká noc má predovšetkým náboženský význam, ale veľmi radi ju slávia aj ateisti. Najdôležitejšími dňami je sobota a nedeľa. Symbolom rakúskej Veľkej noci je sladké pečivo pretzel v tvare venčeka a dodržuje sa tu tradícia, že na Zelený štvrtok sa musí jesť niečo zelené. Rakúšania veria, že zjesť vajce, ktoré sliepka zniesla v Zelený štvrtok, prináša šťastie.

V Rakúsku nestretneš na veľkonočný pondelok nikoho s korbáčom. Ich tradíciou je, že deti hľadajú vajíčka a sladkosti, ktoré v dome a záhrade schoval veľkonočný zajačik.

Tip na výlet: Salzburg slávi tento rok 50. ročník Veľkonočného festivalu mesta Salzburg. Pri tejto príležitosti môžeš navštíviť bohatý kultúrny program zložený z koncertov klasickej hudby a tématických sympózií. Festival trvá od 8. do 17. apríla.

Nemecká Veľká noc: Regensburg

Veľká noc v Nemecku sa neodmysliteľne spája s rôznymi trhmi. Nemecké deti na Veľkú noc obdaruje zajac, od ktorého dostávajú drobné darčeky. Predtým deti vyrobia slamené hniezda, ktoré rodičia schovajú v dome a do týchto hniezd “znesie” vajíčka zajačik, líška, bocian alebo kohút – záleží na tom, v ktorej časti Nemecka sa nachádzaš.

Na Bielu sobotu môžeš v Nemecku vidieť veľa ohňov, ktoré vyháňajú zimu a vítajú slnko. Oheň má zaistiť plodnosť, rast a dobrú úrodu. Zaujímavou veľkonočnou tradíciou a dekoráciou v niektorých regiónoch sú veľkonočné stromy ozdobené vajíčkami.

Veľká noc v Českom Krumlove

U našich západných susedov máme dve odporúčania a prvým je Český Krumlov. Okrem malebného starého mesta a hradu stoja za návštevu tradičné veľkonočné trhy na Námestí Svornosti. Od Zeleného štvrtka (13. apríl) do Veľkonočného pondelku (17. apríl) ti miestni remeselníci ponúknu štýlové výrobky, píšťaľky, veľkonočné kraslice zdobené rôznymi technikami, korbáče, jarné kvetiny a dekorácie.

Keď budeš v Krumlove, nenechaj si ujsť Veľkonočnú predajnú výstav v R.galerii (Dlouhá 30). Na pamiatku si môžeš odniesť ručne malované kraslice, bábiky z kukuričného lístia, maľovaný textil a keramiku.

Znojemská Veľká noc

Keď sa povie Znojmo, väčšina ľudí si vybaví víno. To je tu naozaj skvelé a jedinečné. Okrem vína ale môžeš ochutnať kopu dobrôt na miestnych veľkonočných trhoch. Tie sa konajú každý rok na Hornom a Masarykovom námestí a Obrokovej ulici. Tento rok v termíne 8. až 16. apríla.

Bohatý sprievodný program je pripravený predovšetkým pre rodiny s deťmi. Ratolesti (ale aj rodičia) sa môžu smelo zapojiť do výtvarných dielní alebo zbierať veľkonočné vajíčka. Dámy určite poteší “kabelkománia” na Hornom námestí – dobročinný bazár kabeliek, cestovných tašiek, batohov, kufrov a peňaženie. Chýbať nebudú ani koncerty, cestopické prednášky alebo súťaž o najkrajšiu výzdobu domov.

Dúfame, že sme ti pomohli rozhodnúť sa a už plánuješ víkend. Ak nakoniec zavítaš kdekoľvek, podeľ sa s nami o zážitky z tvojich ciest na Facebooku. Veselú Veľkú noc!

Find out more about

Víkendy

By using our website, you accept that we use cookies to perform analytics and produce content & ads tailored to your interests. Read our policy on cookies usage

Offer a ride