Čo je spolujazda?

Čo je spolujazda?

Päť faktov o spolujazde, ktoré musíš vedieť

V poslednej dekáde boli členovia BlaBlaCaru na čele popularizácie spolujazdy. Tá si získala obľubu predovšetkým ako spôsob dopravy na dlhé vzdialenosti a každý deň sú v ponuke desiatky tisícok jázd. Ale čo je presná definícia spolujazdy? Toto je päť vecí, ktoré by si mal vedieť:

Čo je definícia spolujazdy?

Spolujazda je spoločné zdieľanie jazdy. Vždy, keď ideš autom s kamarátmi do iného mesta, je to spolujazda. V BlaBlaCare ju posúvame o úroveň vyššie tým, že spájame vodičov, ktorí majú prázdne miesta v aute, s ľuďmi, ktorí cestujú rovnakým smerom.

ridesharing-img1

Ako funguje služba poskytujúca spolujazdu?

V svete spolujazd existujú dva typy členov: vodič a cestujúci. Vodič cestuje sám s prázdnymi miestami v aute. Cestujúci potrebuje nájsť jazdu do iného mesta. Ak si vodič s prázdnymi miestami v aute, môžeš ponúknuť jazdu na BlaBlaCare a znížiť tak svoje dopravné náklady. Ak si cestujúci, môžeš na našej stránke vyhľadať, kto ponúka jazdy do tvojho cieľa. Platforma BlaBlaCaru je veľmi užívateľsky prístupná a cestujúci môže priamo komunikovať s vodičom. Nech sa páči, už máte spolujazdu!

Aké sú dôvody na spolujazdu?

Na spolujazdu je veľa dôvodov: zníženie dopravných nákladov, udržateľný spôsob prepravy a sociálny element. Finančné náklady nie sú len na vodičovi a cestujúci získavajú prístup k lacnejším alternatívam k vlaku a lietadlu. Spolujazdou tiež prispievaš k ochrane planéty znížením znečisťovania a dopravných zápch. A je to zábava! Väčšina spolujazdcov z BlaBlaCaru rada stretáva nových ľudí a vedie živú konverzáciu počas jazdy.

bbf-4179

Aký je rozdiel medzi termínmi carpooling, spolujazda a ride-hailing?

Všetky tri sú podobné, no sú v nich podstatné rodziely. Carpooling je spoločná cesta do práce alebo školy medzi kolegami a spolužiakmi. Obaja sa dohodnú na tom, že sa budú rovnako striedať, aby si rozdelili náklady a námahu na polovicu.

Ride-hailing predstavuje službu na dopyt, ako napríklad taxík. Vodič okamžite príde na vašu žiadosť a vezme vás z bodu A do bodu B, hoci to vôbec nemusel byť jeho pôvodný cieľ. Hlavný rozdiel je, že ride-hailing je služba, pri ktorej vodiči generujú zisk. Spolujazda je o jednotlivcoch, ktorí sa podelia o miesta v aute na dlhších cestách, aby znížili svoje dopravné náklady.

Čo je budúcnosťou spolujazdy?

Ešte pred pár rokmi nebola predstava, že do svojho auta vpustíte niekoho cudzieho, veľmi príjemná. A sedieť v cudzom aute niekoľko hodín bolo proste nepredstaviteľné. Ale po desiatich rokoch od založenia BlaBlaCaru sme rozšírili našu komunitu a aj úroveň dôvery, ktorá v nej panuje. Dá sa s istotou povedať, že spolujazda zmenila to, ako vnímame dopravu a ako sa spájame s našou komunitou. Dnes má BlaBlaCar viac ako 35 miliónov členov v 22 krajinách a naďalej spája ľudí, ktorí cestujú dlhé trasy, so šoférmi, ktorí idú tým istým smerom.

Find out more about

Nový druh cestovania

By using our website, you accept that we use cookies to perform analytics and produce content & ads tailored to your interests. Read our policy on cookies usage

Offer a ride