Dobrá komunita sa zakladá na dôvere

Dobrá komunita sa zakladá na dôvere

Strategické budovanie digitálnej dôvery robí z neznámych ľudí  priateľov a pomáha odkryť rastúci potenciál zdieľanej ekonomiky. Len uvážte – vďaka online dôvere sme ochotní spolupracovať aj s niekým, koho sme nikdy nestretli.

V BlaBlaCare vieme, že bez vzájomnej dôvery to nejde. Preto sme v roku 2015 spravili prieskum medzi viac ako 18 000 užívateľmi z 11 rôznych krajín, aby sme zistili, aké mechanizmy ovplyvňujú takzvaný „kapitál dôvery“. Profesor newyorkskej univerzity Stern, Arun Sundararajan, ktorý napísal o zdieľanej ekonomike uznávaný bestseller, nám pomohol prepojiť zistenia o digitálnej dôvere s kontextom zdieľanej ekonomiky.

Čo sme sa od vás dozvedeli?

88% respondentov potvrdilo, že má maximálnu dôveru v iného člena BlaBlaCaru, ktorý má úplne vyplnený profil. To je veľmi blízko hodnote dôvery pre rodinu a priateľov (92%) – a výrazne to prekonáva vysokú dôveru v pracovný kolektív (58%). Tieto čísla sa rovnomerne opakujú vo všetkých 11 európskych krajinách, ktoré boli predmetom štúdie.

Štúdia okrem toho dokazuje nevyhnutnosť úplného vyplnenia profilu a vzájomných hodnotení, ktoré si na BlaBlaCare dávate. Tieto prvky vytvárajú dôveru v online komunite, ktorej členovia sa nikdy predtým nestretli.

Chceš vedieť viac? Stiahni si celú štúdiu „Entering the Trust Age“ na našich stránkach!

Dôverujete BlaBlaCaru? Aká je podľa vás naša úloha?

Zaujímalo nás, čím podľa vás komunite najviac pomáhame. Podľa výsledkov je pre vás najdôležitejšie, že podporujeme členov (74%) a hneď v pätách bolo zvyšovaniedôvery a dôveryhodnosti skrz moderáciu a overovanie (63%). Ďalším dôležitým bodom bola popularizácia spolujazdy medzi širokou verejnosťou (57%).

Okrem toho sme chceli vedieť, ako veľmi zaváži meno BlaBlaCar v komunite spolujazdy. Až 88% z vás veľmi dôveruje vyplnenému profilu na BlaBlaCaru v porovnaní so 67%, ktoré veľmi dôverujú vyplneným profilom na iných platformách pre spolujazdu.

Metóda D.R.E.A.M.S.

Roky skúseností a spätnej väzby nás prividieli k metóde zaistenia dôvery na našej platforme. Nasledujúcich šesť kritérií podporuje vzájomnú dôveru členov platformy, ktorí sa predtým nikdy nestretli.

  • Declared (Overenie) – Overená identita, čiže kontaktné údaje (e-mail a telefón) a prípade preukaz identifikácie.
  • Rated (Hodnotenie) – Vzájomné hodnotenia postavené na predchádzajúcej aktivite a skúsenostiach počas spolujazdy.
  • Engaged (Angažovanosť) – Finančne angažovaní členovia sú cestujúci, ktorí prispejú vodičom na cestu, prípadne im zaplatia rezervačný poplatok. Rezervačné poplatky, ktoré sú spostené v niektorých krajinách, podporujú vzájomnú dôveru cestujúceho a vodiča v to, že sa spolujazda uskutoční.
  • Activity (Aktivita) – Verejná informácia o aktivite, či už ide o posledné prihlásenie člena alebo jeho reaktivitu na správy.
  • Moderated (Moderácia) – Moderácia obsahu pomáha tomu, aby sa členovia mohli spoľahnúť na to, že dostanú relevantné informácie ohľadom ich jazdy. Okrem toho chráni pred nevhodnýcm správaním, ktoré by viedlo ku strate vzájomnej dôvery.
  • Social (Sociálne siete) – Spojenie profilu s užívateľskými profilmi na sociálnych sieťach ako Facebook a LinkedIn.

BlaBlaCar vedie členov platformy k tomu, aby ju používali účinne, jednoducho a zodpovedne voči ostatným členom. Ďakujeme všetkým členom, ktorí sa do prieskumu zapojili, za ich aktivitu naviac a za ich pomoc komunite. Vždy, keď u nás niekto vyplní svoj profil alebo pošle hodnotenie po spolujazde, sa posunieme o krok hranicu dôvery, ktorú majú ľudia k spolujazde a ostatným členom BlaBlaCaru všeobecne.

Už si vyplnil svoj profil?

Vyplň ho teraz, zaberie ti to len chvíľu!

Find out more about

Dôvera

By using our website, you accept that we use cookies to perform analytics and produce content & ads tailored to your interests. Read our policy on cookies usage

Offer a ride