Petra: Okolo Európy vďaka spolujazde

Petra: Okolo Európy vďaka spolujazde

Zaujímajú ťa skúsenosti ľudí, ktorí používajú BlaBlaCar? Naši členovia jazdia rôznymi krajmi. Petra si vyskúšala BlaBlaCar vo Francúzsku, Španielsku a u nás doma

Petra pochádza zo Slovenska. Žije a pracuje vo Francúzsku a cestovanie je jej vášňou. Rozhodla sa spoznať čo najviac z Európy spolujazdou – a to nielen ako spolujazdec, ale aj ako vodič. Aké sú jej skúsenosti?

petra-k-profil

V Španielsku so zdieľanou ekonomikou

Vo februári sa Petra vydala s kamarátkou Mirkou do Španielska. Chceli veľa cestovať a spoznať všetky kúty krajiny. Vďaka zdieľanej ekonomike sa im rozšírili možnosti. Na týždennú dovolenku si vybrali trasu Malaga – Matalascanas – Sevilla – Cordóba – Madrid – Barcelona.

Zdieľanú ekonomiku sme chceli otestovať naplno. Cestovali sme BlaBlaCarom, spali sme v AirBnb. Tak sme spoznali milých hostiteľov, ktorí nám dokonca pripravili raňajky!
- Petra K.

Ani jedna nerozumie španielsky a preto si na BlaBlaCare vždy vybrali ponuku s poznámkou, ktorej rozumeli a občas si pomohli Google prekladateľom. Výhodou bolo, keď vodič uviedol presné miesto stretnutia a mohli si ho nájsť na mape. Všetko šlo hladko, zarezervovali sa spolujazdu a prišli na miesto stretnutia. Vďaka profilovej fotke vodiča sa potom ľahko našli.

20160215_155958

Cestovanie s expertmi aj nováčikmi

Vodiči boli veľmi milí. Prepínali medzi španielčinou s ostatnými spolujazdcami a angličtinou s nami. Zaujímalo nás, ako to v Španielsku chodí, čo sa oplatí navštíviť v meste, do ktorého sme mierili a vždy sme dostali super rady. Niektorí vodiči anglicky nevedeli, ale to tiež nevadilo. S kamarátkou sme sa bavili spolu a vodič sa španielsky rozprával s ďalším spolujazdcom. 
- Petra K.

Na ceste medzi Madridom a Barcelonou cestovali s úplným začiatočníkom bez hodnotenia. Keďže mal všetko overené, vyplnený profil a nahranú fotku, nemali sa čoho báť. Nakoniec to vraj bola najlepšia spolujazda.

Petru a jej kamarátku vyšla táto cesta priemerne asi trikrát lacnejšie ako vlak a o tretinu lacnejšie ako autobus. Na osobu vyšlo sedem dní cestovania Španielskom asi 60 EUR. A stihli toho viac ako verejnou dopravou!

20160216_180934

Teraz v úlohe vodičky

Petra si chcela vyskúšať spolujazdu aj z druhej stray a ponúkla voľné miesta v aute. Hodilo sa jej to, keď opäť cestovala na dovolenku, tentokrát v júli so svojím priateľom. Vyrazili na trasu z francúzskeho Sallanches – Ženeva – Zurich – Viedeň – Budapešť – Lučenec na Slovensku. Trasu o dĺžke 1375 chceli dať na jeden raz a pri šoférovaní sa striedali.

V Sallanches žijú v dome s výhľadom na Mont Blanck rodičia Petrinho priateľa. Cieľová zastávka bol dom Petrinho otca v Lučenci. Vyrážali o 7 hodine ráno. Prvý úsek cesty začali s priateľom sami. Museli sa s odchodom poponáhľať, lebo na francúzsko-švajčiarskych hraniciach žije veľa Francúzov pracujúcich v Ženeve, ktorí dochádzajú každé ráno. Vzali to bočnou trasou mimo diaľnice a veľmi sa nezdržali. O ôsmej totiž museli byť v Ženeve a stihli to práve včas.

20160505_143940

Vždy sa snažím nájsť miesta stretnutia, kvôli ktorým nezídem moc z diaľnice, ale zároveň sa tam spolujazdci môžu dopraviť v rozumnom čase. Hoci sa to nezdá, ale zísť kvôli spolujazde z diaľnice “len desať minút” znamená v konečnom prepočte desať minút tam, desať späť a motať sa v meste, ktoré nepoznáš. Na druhú stranu, je jasné, že spolujazdci sa nie vždy vedia dopraviť na diaľničné odpočívadlo. S ľuďmi zo Ženevy sme sa dohodli, že sa stretneme na letisku, ktoré je v podstate priamo na diaľnici. Prisadli si dvaja – Santiago a Rudolf – a obaja išli do Zurichu.
- Petra K.

Ľudia zo všetkých kútov sveta

Santiago pochádza z Argentíny, ale študuje na ženevskej univerzite. Do Zurichu cestoval na pracovný pohovor v banke. Petrin priateľ náhodou pracuje v tom istom obore, tak si mali o čom pokecať a Santiago dostal dobré rady, ako zabodovať. Rudolf je z Chorvátska, ale žije v rôznych častiach Európy a zo Zurichu mu išlo lietadlo do Chorvátska.

Obaja vystúpili v Zurichu a k Petre nasadli noví spolujazdci, Oliver a jeho partnerka, ktorí sa pripojili na dlhých 9 hodín. Obaja pochádzajú z francúzskej časti Kanady a v Európe boli na výmennom pobyte v Lausanne. Po dokončení semestra zostali v Európe dva mesiace, aby mohli cestovať. Ich prvou zastávkou bola Viedeň.

Pýtala som sa, čo by chceli vo Viedni navštíviť a očakávala som klasický zoznam pamiatok. Prekvapili ma, keď začali menovať miesta, o ktorých som nikdy nepočula, hoci som celý život žila 60 km vedľa. Musím Viedeň znova navštíviť!
- Petra K.

Vždy počítaj so zdržaním

Do Viedne prišli o dve hodiny neskôr ako plánovali. Na takej dlhej ceste treba robiť prestávky a musíte počítať aj s kolónami. Na mieste, kde vysadili kanadský pár, ich už čakala Ivanka. Vedela, že čas nemusí byť stopercentný, lebo Petra na to vopred upozornila v poznámke jazdy na BlaBlaCare. Dohodli sa, že ju počas cesty bude priebežne informovať. Písala jej asi hodinu pred Viedňou, takže Ivanka dlho nečakala.

Ak sa nevieš rozhodnúť, kde sa vo Viedni stretnúť so spolujazdcami, Petra odporúča Erdberg alebo Donaumarina. Na obe miesta ide metro priamo z centra a obe sú blízko pri diaľnici.

Ivanka je ukrajinsko-maďarského pôvodu a žije v Budapešti. Posledný rok študovala v holdanskom Maastrichtu a s Petrou zistili, že mali promócie na tej istej škole!

Do Budapešti sme prišli až okolo jednej v noci. Ivanka bývala blízko letiska, kam sme mali namierené, tak sme ju vyložili rovno doma. Na letisku sme sa stretli s mojou sestrou a jej priateľom. S radosťou som jej prenechala volant a po 18 hodinách šoférovania sme sa s priateľom konečne uložili na zadné sedadlá. 
- Petra K.

petra-k (1)

Pekná cesta, no nie? Zažil si na cestách niečo zaujímavého? Povedz nám o tom! Alebo hoď očkom na BlaBlaCar a dohodni si spolujazdu.

Vyhľadaj jazdu Ponúkni jazdu

Find out more about

BlaBlaHviezdy

By using our website, you accept that we use cookies to perform analytics and produce content & ads tailored to your interests. Read our policy on cookies usage

Offer a ride