Úspešný prvý kvartál celosvetovej spolujazdy na Slovensku

Úspešný prvý kvartál celosvetovej spolujazdy na Slovensku

Najväčšia globálna spoločnosť poskytujúca spolujazdu úspešne vstúpila na slovenský a český trh. Výsledky BlaBlaCar za prvý kvartál potvrdzujú, že o zdieľané cestovanie je v oboch krajinách veľký záujem. Len v Slovenskej republike ponúkli vodiči za prvé tri mesiace tohoto roku 101 289 voľných miest v aute a milióny spoločných kilometrov.BlaBlaCar, ktorý funguje v 22 krajinách a ktorého komunita predstavuje […]

Najväčšia globálna spoločnosť poskytujúca spolujazdu úspešne vstúpila na slovenský a český trh. Výsledky BlaBlaCar za prvý kvartál potvrdzujú, že o zdieľané cestovanie je v oboch krajinách veľký záujem. Len v Slovenskej republike ponúkli vodiči za prvé tri mesiace tohoto roku 101 289 voľných miest v aute a milióny spoločných kilometrov.

BlaBlaCar, ktorý funguje v 22 krajinách a ktorého komunita predstavuje viac ako 25 miliónov členov, oficiálne vstúpil na oba trhy 13. januára 2016. Od tej doby ponúkli slovenskí vodiči presne 101 289 miest na trasách v dĺžke 5 226 386 km. V Čechách za rovnaké obdobie ponúkli vodiči 144 020 miest a 10 377 126 kilometrov jázd. „Výsledky za prvé tri mesiace dokazujú, že zdieľanie nákladov na cestovanie je aktuálnym trendom, ktorý je obľúbený u čoraz väčšieho počtu ľudí. Teší nás, že sa nám v oboch štátoch podarilo naviazať na tradíciu spolujazdy, vybudovanú Jazdomatom, a vytvoriť na nej novú platformu postavenú na komunite spoľahlivých vodičov a cestujúcich,“ hodnotí Pavel Prouza, Country Manager BlaBlaCar pre Českú republiku a Slovensko.

Ako cestujú Slováci a Česi?

 

Slováci sú cestovatelia na dlhé trate. Či už je to presun za prácou alebo štúdiom, priemerná dĺžka ponúknutých jázd je 317,1 km. V Českej republike cestujú výrazne menej – priemerná dĺžka ponúkanej jazdy je u našich susedov 194,6 km. Najpopulárnejšou trasou v Čechách je cesta z Brna do Prahy.

Najčastejšou cieľovou, ale i východiskovou destináciou Slovákov je Bratislava. Za prvé tri mesiace fungovania BlaBlaCar na Slovensku bolo do alebo z hlavného mesta alebo ponúknutých 14 799 jázd a 35 171 miest. Pre porovnanie Česi tak často z a do svojho hlavného mesta necestujú, ako východisková či cieľová destinácia bola Praha ponúknutá v 45 310 prípadoch, čo predstavuje 122 551 miest.

Spolujazda s BlaBlaCar je okrem peňaženky veľmi šetrná aj k životnému prostrediu. Len na Slovensku sa podarilo vodičom a cestujúcim redukovať množstvo výfukových plynov v ovzduší o 112 650 kilogramov CO2. V Čechách sa jednalo dokonca o trojnásobne vyššie číslo – 341 332 kilogramov CO2. „Za posledné dva roky členovia BlaBlaCar spoločne znížili množstvo oxidu uhličitého o 1 miliardu kg CO2. Tieto čísla potvrdzujú, že spolujazda je enviromentálne zodpovedným spôsobom dopravy, ktorý cestujúcim nielen šetrí čas a peniaze, ale tiež zlepšuje prostredie, v ktorom žijú,“ hovorí Pavel Prouza.

 

Spolujazda obľúbená najmä u ľudí dochádzajúcich za prácou

Podľa výsledkov Štatistického úradu SR z roku 2011 dochádza za prácou mimo svojho trvalého bydliska približne 2/3 zo všetkých pracujúcich, pričom denne z nich cestuje až 82,2 %. Okrem pracujúcich sú najväčšími cestovateľmi v rámci Slovenska aj študenti vysokých škôl, ktorí dochádzajú za štúdiom do väčších miest, prípadne do Českej republiky. Podľa štatistík BlaBlaCar je priemerný vek člena BlaBlaCar 30,6 rokov. V susedných Čechách je toto číslo veľmi podobné, priemerný člen má 30,1 rokov.

By using our website, you accept that we use cookies to perform analytics and produce content & ads tailored to your interests. Read our policy on cookies usage

Offer a ride